İSPANYA’DA KIŞ ORTASINDA YAZ SICAKLIKLARI

İspanya’nın Valencia dün hava sıcaklığı 29,5°C, Murcia’da (güneydoğu) 28,5°C ve güney Endülüs’te Malaga yakınlarında 27,8°C olarak ölçüldü. Ocak ayının ortasından bu yana yaz başlangıcına yakışır bir sıcak hava dalgasının vurduğu İspanya’da, dün hava sıcaklıkları 30 dereceye yaklaştı. İspanya Meteoroloji Ajansı (Aemet) sözcüsü Ruben del Campo, X sosyal ağında yaptığı açıklamada, ülke genelinde “yaklaşık 400 meteoroloji istasyonunda”, yani neredeyse her iki istasyondan birinde sıcaklıkların “20°C’ye ulaştığını ya da aştığını” belirtti. Ajansa göre, Madrid bölgesinde, 1.900 metre yükseklikte bulunan küçük kayak merkezi Puerto de Navacerrada’da çarşamba gecesi hava sıcaklığı 10°C’nin altına düşmedi.…

GÜNDEM YAŞAM 

İspanya’nın Valencia dün hava sıcaklığı 29,5°C, Murcia’da (güneydoğu) 28,5°C ve güney Endülüs’te Malaga yakınlarında 27,8°C olarak ölçüldü.

Ocak ayının ortasından bu yana yaz başlangıcına yakışır bir sıcak hava dalgasının vurduğu İspanya’da, dün hava sıcaklıkları 30 dereceye yaklaştı.

İspanya Meteoroloji Ajansı (Aemet) sözcüsü Ruben del Campo, X sosyal ağında yaptığı açıklamada, ülke genelinde “yaklaşık 400 meteoroloji istasyonunda”, yani neredeyse her iki istasyondan birinde sıcaklıkların “20°C’ye ulaştığını ya da aştığını” belirtti.

Ajansa göre, Madrid bölgesinde, 1.900 metre yükseklikte bulunan küçük kayak merkezi Puerto de Navacerrada’da çarşamba gecesi hava sıcaklığı 10°C’nin altına düşmedi.

İspanya’da bu hava sıcaklılarına genellikle haziran ortasından itibaren rastlanır.

Ruben del Campo, bunun, bu sıcaklıkların “yaza benzer” bir seviye olduğunda ısrar ederek, “hava sıcaklıklarındaki anormalliğe” dikkat çekti.

Valencia Üniversitesinde araştırmacı olan David Corell’e göre, kışın ortasında yaşanan ve Fransa’nın güneydoğusunu da etkileyen bu sıcaklar, Akdeniz üzerinde güçlü bir antisiklonun varlığından kaynaklanıyor.

Corell, AFPTV’ye verdiği demeçte, “Bu tür olaylarda uzun vadeli eğilimi değerlendiren bir çalışma henüz yok, ancak bu tür anormal durumları artan sıklıkta yaşadığımız açık” dedi.

Yüksek sıcaklıklara alışkın olan İspanya’da, bazen yaz ayları dışında da olmak üzere, birbirine yakın zamanlarda giderek daha fazla sıcak hava dalgası görülmesi bilim insanlarını endişelendiriyor.

Ülkede aralık ayında alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar kaydedildi ve Malaga’da 29,9°C ile aralık ayı için ülke çapında sıcaklık rekoru kırıldı.

Bu sıcak hava dalgaları, özellikle yetkililerin üç yıllık düşük yağışın ardından su tüketimine kısıtlamalar getirdiği Endülüs ve Katalonya’da (doğu) ciddi bir kuraklık bağlamında meydana geliyor.

Katalonya’da yağmur suyunu daha kurak aylarda kullanmak üzere depolayan rezervuarların seviyesi ocak ayı ortasında kapasitenin yüzde 17’sine düştü. Bu oranın yüzde 16’nın altına düşmesi halinde, ki bu yakın görünüyor, yetkililerin ek kısıtlamalarla birlikte olağanüstü hal ilan etmekten başka çaresi kalmayacak!

Kaynak: Ajans Bizim

Önerilen Haberler

Leave a Comment